top of page

5+1 παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα με την οποία συνίσταται να πλένουμε τα χαλιά μας

Τα χαλιά στο σπίτι αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας το οποίο μας επηρεάζει ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε - μας δημιουργούν μια αίσθηση ζεστασιάς και χαλάρωσης, μας φτιάχνουν τη διάθεση, και για πολλούς ανθρώπους αποτελούν αντικείμενα συναισθηματικής αξίας.


Εάν όμως δεν τα φροντίζουμε σωστά, τα χαλιά μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης στο περιβάλλον του σπιτιού μας και να προκαλέσουν αλλεργίες ή άσθμα. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να βάζουμε πρόγραμμα στην καθαριότητα τους, ώστε να παραμένουν ολόφρεσκα και φιλικά προς τον άνθρωπο και τους τετράποδους φίλους μας.


Κάθε πότε όμως πρέπει να πλένουμε τα χαλιά μας;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από τη χρήση που γίνεται στο κάθε χαλί και διαφέρει από σπίτι σε σπίτι. Επιπλέον πρέπει να αναρωτηθείτε τα εξής: Πατάτε πάνω στο χαλί με τα παπούτσια; Έχετε κατοικίδια ζώα; Καπνίζετε στους χώρους όπου έχετε τα χαλιά σας; Έχετε παιδιά; Και τι τύπους χαλιών έχετε στο σπίτι σας; Με όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι η χρήση που γίνεται στα χαλιά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μας δίνουν μια καλύτερη εικόνα για το πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα χαλιά μας.


This image displays a blue carpet with white curvy stripes. On the bottom right of the image there is a yellow vacuum cleaner. In the middle of the image a white pair of shoes and in the top left the vacuum head.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα με την οποία πρέπει να πλένουμε τα χαλιά μας;

Παρακάτω θα δούμε μερικούς από αυτούς τους παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με τη συχνότητα που χρησιμοποιείται το κάθε χαλί, επηρεάζουν την ανάγκη για επαγγελματικό πλύσιμο των χαλιών σας.


Ας τα δούμε τώρα πιο αναλυτικά.


Η τοποθεσία του χαλιού

Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το χαλί σηματοδοτεί κατα ένα μεγάλο βαθμό και το πόσο αυτό λερώνεται, και κατά συνέπεια πόσο συχνά συνίσταται να πλένεται. Σκεφτείτε το διάδρομο του χολ στην είσοδο του σπιτιού σας, και το χαλί στο υπνοδωμάτιό σας. Ποιο από τα δύο λερώνεται ευκολότερα; Εάν το χαλί βρίσκεται σε χώρο όπου μπορεί να πατάτε με τα παπούτσια είναι φυσικό να χρειάζεται πλύσιμο πιο συχνά.


Ο τύπος του χαλιού

Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το χαλί σηματοδοτεί κατα ένα μεγάλο βαθμό και το πόσο αυτό λερώνεται, και κατά συνέπεια πόσο συχνά συνίσταται να πλένεται. Σκεφτείτε το διάδρομο του χολ στην είσοδο του σπιτιού σας, και το χαλί στο υπνοδωμάτιό σας. Ποιο από τα δύο λερώνεται ευκολότερα; Εάν το χαλί βρίσκεται σε χώρο όπου μπορεί να πατάτε με τα παπούτσια είναι φυσικό να χρειάζεται πλύσιμο πιο συχνά.


Το χρώμα του χαλιού

Όσο αφορά τους λεκέδες, το χρώμα των χαλιών σας θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πόσο συχνά πρέπει να το πλένετε. Όπως είναι λογικό, στα ανοιχτόχρωμα χαλιά οι λεκέδες είναι εμφανείς και χρειάζονται πλύσιμο συχνότερα. Τα σκουρόχρωμα χαλιά μπορούν να μας ξεγελάσουν για λίγο καιρό, αλλά όσο πιο σύντομα πλύνετε το χαλί σας, τόσο το καλύτερο για την υγεία σας και τη φρεσκάδα του σπιτιού σας.


Ο λεκές

Πόσες είναι οι φορές που το χαλί μας έχει λερωθεί από τον καφέ ή το κόκκινο κρασί που μας έπεσε, από το μελάνι του μαρκαδόρου των παιδιών ή από τα ούρα τον κατοικιδίων μας; Κάποιοι από αυτούς του λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν μερικώς επιτόπου. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε όμως ότι εάν τα χαλιά δεν πλυθούν για μεγάλο διάστημα, μπορεί να μείνουν μόνιμοι λεκέδες ακόμη και να τα αποχρωματίσουν.


Κατοικίδια ζώα και παιδιά

Οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι, πολλές φορές χάνουν το τρίχωμά τους και μεταφέρουν στο σπίτι βρομιές μετά τη βόλτα τους. Την ίδια στιγμή, τα παιδία έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη σκόνη και τα ακάρεα. Είναι πολύ σύνηθες να έχουμε και παιδιά και κατοικίδια ζώα στο σπίτι, γι' αυτό ο καθαρισμός των χαλιών πρέπει να γίνεται σε σχεδόν καθημερινή βάση και το επαγγελματικό πλύσιμο τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Έτσι θα μπορείς να κρατήσεις τους αγαπημένους σου υγιείς και τα χαλιά σου σε τέλεια κατάσταση.


Αλλεργίες

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, τα χαλιά παντός τύπου απορροφούν και συσσωρεύουν σκόνη και αλλεργιογόνα. Εάν έχετε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA τότε καταφέρνετε να απορροφήσετε μεγάλο ποσοστό των αλλεργιογόνων. Παρόλα αυτά όμως, οι μικροοργανισμοί συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται με την πάροδο του χρόνου. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να απευθύνεστε σε επαγγελματίες να πλύνουν τα χαλιά σας περίπου κάθε τρεις μήνες.


Όπως βλέπουμε, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας στο πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα χαλιά. Σε μεγάλο βαθμό αυτό εξαρτάται από τη χρήση που δέχονται, και τους επιπλέον παράγοντες, όπως εάν έχετε κατοικίδια ζώα, παιδιά ή εάν περπατάτε πάνω στα χαλιά με τα παπούτσια.


Μπορούμε όμως να πούμε με σιγουριά ότι μία φορά το χρόνο - συνήθως πριν αποθηκεύσουμε τα χαλιά μας για το καλοκαίρι - είναι απαραίτητο να πλένονται και να καθαρίζονται σε βάθος. Ο επαγγελματικός καθαρισμός, πέρα από την αποτελεσματική καθαριότητα, εγγυάται επίσης και τη διατήρηση των χαλιών σας σε άριστη κατάσταση για περισσότερα χρόνια.


Στα Πλυντήρια Ταπήτων ΗΛΙΟΣ χρησιμοποιούμε οικολογικά και αντιαλλεργικά καθαριστικά, ασφαλή προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο, εγγυόμαστε ότι τα χαλιά σας πλένονται αποτελεσματικά και σε βάθος και διατηρούν τα χρώματά τους ζωντανά, σαν καινούρια.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page