top of page

Γιατί τα χειροποίητα χαλιά είναι τόσο ακριβά;

Έγινε ενημέρωση: 26 Φεβ 2022

Έχει τύχει ποτέ να είστε στη αγορά ψάχνοντας το νέο σας χαλί και να ανακαλύψετε την αξία ενός χειροποίητου χαλιού; Πολύ συχνά η τιμή αυτών των χαλιών ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Ένα εύλογο ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το "Γιατί;". Γιατί τα χειροποίητα χαλιά είναι τόσο ακριβά και τι τα κάνει τόσο πολύτιμα; Είναι φυσικό να αναρωτιέστε, καθώς η τέχνη του χειροποίητου χαλιού δεν είναι ένα θέμα που συζητιέται συχνά και απασχολεί κυρίως άτομα με ενδιαφέρον προς τα πολύτιμα αυτά χαλιά.


Αλλά μην ανησυχείτε! Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε (και θα σας δείξουμε!) τους λόγους για τους οποίους τα χειροποίητα χαλιά έχουν τόσο μεγάλο κόστος και τι ακριβώς τα κάνει τόσο ιδιαίτερα - και πολλές φορές συλλεκτικά ή αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας. Μετά θα μπορείτε να περηφανευτείτε τις γνώσεις σας στους φίλους σας! 😉Τα εκλεκτά χειροποίητα χαλιά, ειδικά οι αντίκες, είναι κάτι παραπάνω από ένα διακοσμητικό κομμάτι ενός σπιτιού. Είναι ο συνδυασμός πολλών ωρών σκληρής δουλειάς, αριστοτεχνίας και χιλιάδων χρόνων παράδοσης. Για να δούμε όμως μερικούς από τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή των χειροποίητων χαλιών.


Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αξία των χειροποίητων χαλιών;


Οι κόμποι

Ο πρώτος παράγοντας που επηρεάζει το κόστος των χειροποίητων χαλιών είναι η πυκνότητα των κόμπων. Αυτό σχετίζεται με τον αριθμό των κόμπων ανά τετραγωνικό εκατοστό (cm2). Οι υφαντές, αφού βάψουν το μαλλί, το μετάξι ή το βαμβάκι που θα χρησιμοποιηθεί στο κάθε χαλί, δένουν κάθε έναν κόμπο με το χέρι. Κάθε κόμπος είναι μια συνειδητή απόφαση του υφαντή και αυτό κάνει το χαλί να είναι κάτι παραπάνω από ένα κομμάτι ύφασμα - είναι μια επέκταση της προσωπικότητάς του.


Ο αριθμός των κόμπων είναι σημαντικός για ακόμη έναν λόγο. Οι πολλοί κόμποι δίνουν τη δυνατότητα στον υφαντή να εκφραστεί καλλιτεχνικά και να κατασκευάσει ένα χαλί με σκιάσεις και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Του επιτρέπει να δημιουργήσει σχέδια που δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν με λιγότερους κόμπους. Σκεφτείτε τα pixels σε μια οθόνη - όσο πιο πολλά pixels τόσο πιο καθαρή και λεπτομερής είναι η εικόνα. Έτσι και τα χαλιά, όσο πιο πολλοί οι κόμποι, τόσο πιο λεπτομερή τα σχέδια στο χαλί.


Ο χρόνος

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την τιμή ενός χειροποίητου χαλιού, είναι ο χρόνος που απαιτείται για να παραχθεί. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα χαλί, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί. Είναι σύνηθες για ένα άτομο να πλέξει ένα χαλί ενός μέτρου σε 1-2 μήνες ή ένα χαλί 12 μέτρων σε 2 χρόνια. Γι' αυτό, πολλές φορές χρειάζονται τρία ή τέσσερα άτομα για να ολοκληρώσουν ένα τέτοιο χαλί σε 6-7 μήνες.


Οι κλωστές

Παραδοσιακά, τα χειροποίητα (Περσικά) χαλιά φτιάχνονται από μαλλί πρόβατου, το οποίο το βράζουν, το στρίβουν και τα βάφουν στο χέρι. Οι κλωστές βάφονται με φυσικά χρώματα που προέρχονται από φυτά και έντομα.


Πέρα από αυτά, το σχέδιο του χαλιού, η σπανιότητά του σχεδίου πάνω στο χαλί, τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί καθώς επίσης και το εάν το τεχνίτης είναι γνωστός, είναι μερικοί ακόμα παράγοντες που επηρεάζουν την τελική αξία ενός χαλιού. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψην και η παλαιότητα του χαλιού. Συνήθως, χωρίς όμως να είναι κανόνας, τα παλαιότερα χαλιά τείνουν να είναι σπανιότερα και έτσι να έχουν μεγαλύτερη αξία.


Ενδιαφέρουσα πληροφορία

Τον Ιούνιο του 2013, ένα χαλί του 17ου αιώνα (εικόνα) πουλήθηκε για $34 εκατομμύρια στο Sotheby’s Auction House και αναδείχτηκε ως το ακριβότερο χαλί που έχει πουληθεί ποτέ. Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο ήταν η ηλικία του, η κατάσταση του χαλιού δεδομένης της ηλικίας του, το σχέδιο, η σημαντική ιστορική του προέλευση και τη συνολική καλλιτεχνική ελκυστικότητά του. Ήταν πραγματικά ένα σπάνιο έργο τέχνης και χαλιά σαν και αυτό θεωρούνται θηρασαυροί, τα οποία είναι εξίσου πολύτιμα όπως κάθε άλλο χειροποίητο αντικείμενο του 16ου αιώνα και την Χρυσή Εποχή της αυτοκρατορίας των Σαβιδών της τότε Περσίας.


Clark Sickle-Leaf Carpet, 17th Century Antique Persian Carpet, $34 million

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αν και ένα χειροποίητο χαλί μπορεί να διατηρηθεί για εκατοντάδες χρόνια, το υλικά όπως το μαλλί, το μετάξι και τα χρώματα με τα οποία φτιάχνεται ένα χειροποίητο χαλί είναι οργανικά και έτσι διαβρώνονται με το πέρασμα των χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι, όσο περνάει ο καιρός τα χαλιά φθείρονται και αναπόφευκτα εξαφανίζονται.


Η ομορφιά, η αριστοτεχνία και η μακρά ιστορία που ακολουθούν ένα χειροποίητο χαλί, είναι πολύτιμα. Πολλοί είναι οι θαυμαστές, λίγοι όμως οι τυχεροί που καταφέρνουν και μπορούν να έχουν στο σπίτι τους ένα τέτοιο έργο τέχνης. Για μερικούς, ένα ιδιαίτερο χειροποίητο χαλί με ιστορία χρόνων αξίζει πολλά περισσότερα από ένα κομμάτι τέχνης άλλου τύπου, όπως ένας πίνακας ζωγραφικής - και αυτό είναι εντυπωσιακό!


Αξίζει να το δεις!Comments


bottom of page